Wat is mindfulness en wat kan het voor jou betekenen?
Allemaal blij en gelukkig??? Er zijn nog steeds allerlei ideeën over mindfulness die geen recht doen aan wat mindfulness voor je kan betekenen! Van geitenwollen sokken en zweverig, tot modern gedoe en onzin. Je leert meer in het hier en nu te zijn, meer open te staan en je aandacht beter te richten. Daarnaast leer je minder snel te oordelen, door je ervan bewust te worden hoe vaak en veel oordelende gedachten je hebt. Dus een mildere manier van kijken naar wat er is, zonder te (ver)oordelen.
Deze methode is erg geschikt voor mensen met lichamelijke klachten, stressklachten of verschijnselen van burn-out, mensen die piekeren, mensen met slaapstoornissen, of mensen met aanleg voor het ontwikkelen van depressies.
Ook als je geen klachten hebt kan deze training behulpzaam voor je zijn. Door meer ontspannen met moeilijkheden om te gaan en minder te piekeren. Het helpt je ook meer open te staan en meer van het leven te genieten. Zie het maar als het “verbeteren van je zwemtechniek, waardoor je je hoofd met meer gemak boven water kan houden”.
Mindfulness, wat is het niet
Niet mindful zijn kennen we allemaal. Dat zijn de momenten waarop we met onze aandacht even ‘weg’ zijn. Zoals bijvoorbeeld snel de deur uit gaan ‘s ochtends en je vervolgens niet meer kunnen herinneren waar je je sleutels gelaten hebt, of terwijl je met een collega in gesprek bent in gedachten zijn bij de dingen die je allemaal nog moet doen. Of terwijl je een spannende tv-serie kijkt chips eet en zonder dat je er erg in hebt is de hele zak leeg….. er zijn legio voorbeelden te bedenken van niet mindful zijn. Dit noemen we functioneren op de automatische piloot. Het doorbreken van de automatische piloot helpt je meer greep te krijgen op je (innerlijke) leven en daardoor op een gezonde, stressbestendige en geestelijk fitte manier in het leven te staan.
Mindfulness, wat is het dan wel
Mindful zijn is dan ook precies het tegenovergestelde. Met je gehele aandacht aanwezig zijn bij wat je op dit moment aan het doen bent. Je lichaam en geest op precies dezelfde plek, vriendelijk, tegelijkertijd en volledig! Zo blijkt mindful zijn in het dagelijks leven toch lastig te zijn. Je bent dus maar al te vaak in de drukte van de dag met je aandacht ergens anders, of je bent wel met je aandacht in het hier en nu maar verre van vriendelijk of mild.
Mindfulness is eigenlijk training voor de geest
Het gaat vooral over opmerkzaamheid! Als je iets wilt veranderen moet je eerst leren opmerken, dingen die je niet opmerkt kan je niet veranderen! We zijn vaak met onze gedachten niet bij ons werk, maar elders…. Aan je lichaam, je gevoelens en je gedac
hten valt veel op te merken, dat kan je trainen.
Om ervoor te zorgen dat je lichaam gezond is en blijft is het belangrijk dat je voldoende slaapt, gezond eet en voldoende beweegt. Niet altijd hebben we het voor ons zeggen over de gezondheid van ons lichaam maar we kunnen wel aan een aantal voorwaarden voldoen om zo gezond mogelijk te blijven. En zo is het ook met onze geest. Mindfulness is eigenlijk conditietraining voor je geest.
Door iedere dag een beetje tijd vrij te maken voor mindfulnessoefeningen, zorg je ervoor dat je geest in een goede conditie blijft.
Resultaten van mindfulnesstraining
Als je op dieet gaat, wil je graag exact zien hoeveel pondjes eraf gaan en bij hardlooptraining kun je uitrekenen hoe getraind moet worden om op het juiste moment klaar te zijn voor de wedstrijd. Zo werkt onze resultaatgerichte geest. We willen weten wat een inspanning oplevert. En liefst zo concreet mogelijk.
Ook bij mindfulness training zijn resultaten te vermelden. Maar er doet zich iets vreemds voor: er is geen rechtlijnig verband tussen oefening en resultaat. ’s Ochtends flink oefenen is geen garantie voor een ontspannen, evenwichtige dag. Soms is het zelfs andersom: tijdens het oefenen lijk je soms juist wat meer onrust en spanning te ervaren.
Hoe kan dit? Mindfulness training richt zich niet op verandering van problemen, maar op verandering van onze relatie tot problemen. We werken aan een bepaald innerlijk vermogen, wat we ontwikkelen door te oefenen. Dit kost tijd. We proberen niet de spanning of de lastige stemming te veranderen, maar door mindfulness verdwijnen zij uit het centrum van de aandacht. Hierdoor worden ze minder belangrijk, minder dominant, waardoor ze toch veranderen. Een paradox. Ook is het een natuurlijk proces. Je kunt het niet afdwingen. Oefenen creëert een voedingsbodem, maar een plant groeit uit zichzelf; die kun je niet uit de grond trekken. Wel is het bekend uit wetenschappelijk onderzoek dat zich in de hersenen veranderingen voordoen als je 8 weken lang goed oefent!
Samengevat: er wordt meestal een blijvende vermindering gevonden van:
- stress-symptomen;
- (chronische) pijn;
- depressie en angst;
- slaapproblemen en vermoeidheid;
- psychische gevolgen van ernstige ziekte en tegenslag.
en daarnaast wordt een verbeterde vaardigheid gevonden om:
- om te gaan met stressvolle gebeurtenissen;
- meer energie tot je beschikking te hebben;
- je te kunnen concentreren (je piekert minder);
- grenzen aan te geven (je hebt meer zelfvertrouwen);
- het hier en nu intensiever te beleven en er meer van genieten.